KIOSK SINT-OEDENRODE

Render 7 Kiosk Sint-Oedenrode Pim Smit Design

Samen met Floris Alkemade en Sjef van Griensven presenteerde ik een nieuw ontwerp voor de Kiosk in Sint-Oedenrode. De aanleiding van dit project was de revitalisatie van de Markt in Sint-Oedenrode. Midden op het Marktplein staat de kiosk, een bijzonder bouwwerk waar al decennialang veel bewoners van Sint-Oedenrode een sterke band mee hebben. De kiosk heeft echter een aantal eigenschappen die een herontwerp van de kiosk gewenst maken.

Met de voorgedragen randvoorwaarden, het huidige ontwerp en het verleden zijn we een kort maar krachtig designproces ingegaan. Twee onderwerpen hebben we centraal gezet hierin:

ONTMOETEN – WATER

De waarde van een alzijdige ontmoetingsplek, die van een podium voor de muziekanten moet veranderen naar een tribune voor het alledaagse. We hebben de rondgaande trap toegevoegd om hier perfect voor te dienen. Floris noemde de kiosk heel mooi “De neus van Sint-Oedenrode”. Zodra je de neus gaat verbouwen, krijg je een compleet andere mimiek. Hier hebben we voor gewaakt in ons ontwerp. Mede door het silhouet van de vorige kiosk terug te laten komen in het stalen geraamte van het dak. Door de aangaande klimaatverandering wordt het opvangen en gebruiken van regenwater van steeds groter belang. Om deze reden hebben we het dak omgekeerd, waardoor het water niet afgestoten, maar opgevangen wordt. Gespannen doek zorgt voor een lichtgewicht constructie, wat het water naar het middenpunt leidt. Op het doek kunnen naar wens beelden op geprojecteerd worden. zo wordt het plafond de blikvanger. Naast het omdraaien van het dak hebben we de bestaande kolommen verlengd om een eleganter geheel te creĆ«ren. Deze kolomconstructie leent zich er perfect voor om subtiele verlichting toe te passen.

Something Old
Something New
Something Borrowed
Something Blue